Samen met onze partners werken we aan Het Netwerk van Nederland
Direct naar hoofdinhoud
Nieuws

Samen met onze partners werken we aan Het Netwerk van Nederland

Het gaat goed met de uitrol van ons glasvezelnetwerk. Samen met onze partners wordt hard gewerkt aan Het Netwerk van Nederland. Dit leidt ertoe dat we dagelijks nieuwe huishoudens op ons glasvezelnetwerk mogen verwelkomen. In een vogelvlucht nemen we je mee waar we o.a. bezig zijn met de uitrol van glasvezel.
Van de 160.000 adressen in Utrecht zijn al ruim 50.000 huishoudens aangesloten. Daar komen er tot eind 2023 nog eens ruim 43.000 aansluitingen bij. Dit jaar wordt het glasvezelnetwerk uitgerold in de wijken Lunetten, Nieuw Hoograven, Oud Hoograven, Tolsteeg & Rotsoord en de Bokkenbuurt. Later dit jaar wordt begonnen met de voorbereidende werkzaamheden in de wijken Oog in Al, waaronder Welgelegen en Kanaleneiland-Noord. Daarna volgen Transwijk en Noordoost, waaronder de Staatsliedenbuurt.

In Gelderland wordt gewerkt aan voltooiing van de werkzaamheden in Apeldoorn en Wageningen. In buurtgemeente Ede zijn de werkzaamheden in de wijken in het zuiden (onder de spoorlijn Arnhem-Utrecht) in de afrondende fase gekomen. De oranje glasvezelkabels worden naar binnen gebracht om de huishoudens aan te sluiten op ons glasvezelnetwerk. Inmiddels zijn boven de spoorlijn de voorbereidende en graafwerkzaamheden in o.a. Veldhuizen A, Veldhuizen B, Ede-West en Kernhem (deels) opgestart. In Ede worden ruim 31.000 huishoudens aangesloten.

In Groningen sluiten we Winschoten en Heiligerlee in de gemeente Oldambt aan op glasvezel. In het tweede kwartaal van 2023 zijn nagenoeg alle huishoudens in deze twee plaatsen aangesloten. Vervolgens worden de kernen Westerlee en Scheemda aangesloten.

In Limburg worden ruim 47.500 huishoudens in Heerlen aangesloten op het glasvezelnetwerk. Medio 2026 kunnen nagenoeg alle inwoners gebruik maken van glasvezel. In Venray is er sprake van een bijzondere samenwerking tussen gemeente Venray, Burgerinitiatief GlaswebVenray en KPN. GlaswebVenray heeft de kleinere kernen en het buitengebied reeds voorzien van glasvezel. KPN rolt glasvezel uit in de kern Venray (13.700 huishoudens). Medio 2024 zijn de werkzaamheden naar verwachting afgerond.

In Noord Brabant gaan de werkzaamheden in Tilburg voortvarend. Meer dan de helft van ongeveer 73.500 huishoudens is inmiddels aangesloten op glasvezel. Om dit feit te vieren zijn o.a. hinkelbanen geschonken.

In Noord Holland komen we in Amsterdam in de buurt van het 200.000ste huishouden dat wordt aangesloten op glasvezel. In Purmerend lopen de werkzaamheden ook voorspoedig. Nadat eerder Purmerend-Noord werd aangesloten op glasvezel, zijn de werkzaamheden in Purmerend-Zuid inmiddels gestart. Medio 2024 worden de werkzaamheden in Purmerend afgerond. Het gaat daar om ruim 33.000 aansluitingen.

In Zeeland is een samenwerkingsovereenkomst met gemeente Sluis getekend. Ruim 5000 huishoudens in Oostburg en Breskens worden voorzien van supersnel internet. In Goes worden ruim 17.000 huishoudens aangesloten. Net als in gemeente Sluis zijn de werkzaamheden naar verwachting eind 2023 klaar.

In Zuid Holland rollen we glasvezel uit in o.a. de metropool-regio. Dit jaar nog sluiten we huishoudens aan in Den Haag (48.000 huishoudens) en Rotterdam (26.500 huishoudens). Uiteraard gaan we daarna nog verder in beide steden. Ook in Vlaardingen starten we met de uitrol van glasvezel. Medio 2024 zijn er ruim 34.000 huishoudens aangesloten. Wassenaar en Leiderdorp (beiden ongeveer 13.000 huishoudens) zijn naar verwachting in het voorjaar van 2023 aangesloten. In Leiden (47.000 huishoudens) zijn de werkzaamheden naar verwachting begin 2025 klaar.

Met de uitrol van de hierboven genoemde plaatsen, maar ook met de uitrol van glasvezel elders in het land, werken we samen met onze partners aan een missie: het verglazen van Nederland. KPN heeft tot doelstelling dat in 2026 80% van de Nederlandse huishoudens is aangesloten op glasvezel van KPN. KPN Netwerk vervult daarin met het open netwerk een belangrijke rol. Wij rollen glasvezel uit en sluiten huishoudens aan. Vervolgens is het aan de bewoner(s) voor welke internet provider er wordt gekozen. En uiteraard stoppen we niet in 2026. Ook daarna gaan we door met de aanleg van glasvezel.

Het gaat goed met de uitrol van ons glasvezelnetwerk. Samen met onze partners wordt hard gewerkt aan Het Netwerk van Nederland. Dit leidt ertoe dat we dagelijks nieuwe huishoudens op ons glasvezelnetwerk verwelkomen.

Gerelateerde artikelen